keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Varsinais-Suomen parhaat patikkareitit

Olen aina rakastanut retkeilyä ja patikointia. Omiin tarpeisiin ovat parhaiten sopineet lyhyet ja pitkät päiväretket. En ole niinkään unelmoinut painavan rinkan kanssa kulkemisesta ja yöpymisestä taivasalla. Mutta eihän sitä koskaan tiedä...

Korona-aikana liikuntamahdollisuudet olivat kortilla ja kävely nousi isoon arvoon. Kotikulmien tiet eivät loputtomiin jaksaneet kiehtoa, joten oli ihana päästä muihin maisemiin, uusiin metsiin, erilaisiin ympyröihin. Haimme tietoa sopivista retkeilyreiteistä noin 5-10 km pituista sunnuntaipatikointia varten, erityisesti olemme pitäneet rengasreiteistä, joissa maisema vaihtuu koko ajan. Jos näkee kauas, se on aina bonusta. Eväät reppuun ja kävelylle! Koronarajoitusten aikaan ulkoilu oli kiva tapa tavata jälkikasvua ja myöhemminkin yhteinen reippailu on antanut mukavaa yhdessä olon aikaa aikuisten lasten ja koirien kanssa. Ulkoilmassa voidaan rauhassa viettää aikaa yhdessä ja jutella.

Varsinais-Suomen reittien löytämiseksi on oppaita ja sivustoja. Osa tiedosta on hajallaan ja uusien ideoiden löytämiseen on pitänyt tehdä töitä. Nämä ovat olleet meille kovasti hyödyllisiä:






Lähiseudun reiteistä on noussut selkeitä suosikkeja. Osa reiteistä on tuttuja ennestään, mutta osan kohdalla olemme ihmetelleet, miksi emme ole koskaan aiemmin käyneet, vaikka olemme asuneet näillä seuduilla koko ikämme.

Aurajoen ulkoilureitit (Turku), esim. alajuoksulla Turun linnalta Tuomiokirkkosillalle ja toista puolta takaisin, yläjuoksulla Tuomaansillalta Halisiin ja Koroisiin ja takaisin.

Pomponrahka ja Kärsämäen pirunpesä (Turku), nämä on helppo yhdistää ja vierailla kohteissa samalla kertaa.

Ruissalon ulkoilureitit (Turku), esim. Kuuva, Saarronniemi, ranta ja pitsihuvilat


Raision luontopolut Kullaanvuori, Kullaanpolku,  Pähkinäpolku, Uikkupolku, Timalipolku, Kerttulan luontopolku, Vaskipolku, Haunisten allas (Raisio)

Kurjenrahka Savojärven kierros (lähtö Turusta)

Kurjenrahka Pukkipalon reitti (lähtö Nousiaisista)

Linnavuori (Piikkiö)




Sattmark (Parainen)


Henkilökohtaiseksi suosikeikseni nousivat Piikkiön Linnavuoren reitti ja Marttilan eräreitistö. Metsä on Piikkiössä satumaisen kaunis ja näkymät Linnavuorelta todella hienot. 



Myös Marttilan eräreitistö oli todella iloinen yllätys. Maasto oli vaihtelevaa, oli kaunista metsää ja suota. Reitillä oli myös paljon nähtävyyksiä, isoja siirtolohkareita ja rotkoja. Samalla sai tutustua vanhaan pontikankeittoalueeseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuvamatka vuoristoon

Skotlanti - Mallaig, Knoydart, Bridge of Orchy, Bein Dorain, Glen Coe Korkein huippu tällä matkalla Beinn Dòrain 1074 m     Tatravuoristo, S...